Bobi.chanoart.com

Уроци по радиоелектроника - вижте в секция Downloads


  170 електронни схеми -> вход в каталога                       Поялник  Схемите са събирани за период от над 20 години от различни източници - списания, книги, вестници. Мога да спомена списания "Млад конструктор", "Радио-телевизия-електроника", руското "Радио". Някои от схемите са мои разработки. Повечето схеми са изпробвани от мен или мои приятели. Други са включени само като примери за интересни схемни решения. Затова не във всички схеми са посочени всички данни, например типа на транзистора. Като правило в схемите с p-n-p транзистори трябва да се ползват германиеви, ако не е указано друго. Поради тези причини, книгата е предназначена за любители на електрониката с известен опит. Схемите тук са само за лична употреба. Недопустимо е да се разпространяват срещу заплащане. Желателно е при позоваване на схема от тук да се сложи линк към страницата. За всякакви въпроси, мнения, предложения, съвети, или ако някой има авторски претенции към конкретна схема - моите координати:

  e-mail: bchakarov@gmail.com

  Skype: borislav4

  Онлайн-каталога се посвещава на моите приятели Жоро, Вихрен, Краси и всички от ломския радиоклуб, Георги, Венци и всички мои колеги и преподаватели от ВНВВУ "Г.Бенковски" Д.Митрополия, с които разгадавахме тайните на електрониката. Специална благодарност и поклон пред паметта на доц. д-р инж. Атанас Шишков, който ми отвори вратата към света на електрониката и компютрите.


  инж. Б. Чакъров


  Схемите са от най-различни източници с различни стандарти на означенията, но в тази книга са унифицирани по следния начин:

  Примери:

  R1 4.7 означава стойност 4.7 ома

  R1 4.7k означава стойност 4.7 килоома

  R1 4.7M означава стойност 4.7 мегаома

  C1 470 означава стойност 470 пикофарада

  C1 470n означава стойност 470 нанофарада

  C1 470.0 означава стойност 470 микрофарада.